
Vandaag heeft staatssecretaris Jetta Klijnsma van Sociale Zaken en Werkgelegenheid een adviesrapport in ontvangst genomen, waarin adviesbedrijf Aon een hervorming van het huidige pensioenstelsel voorstelt. De aanpassing, zoals Aon die voorstaat, zou betekenen dat er vrijwel geen kortingen op de bestaand uitkeringen hoeven worden toegepast en er geen dure overgangsregeling nodig is.
Scenario
De 2.000 economische scenario’s van De Nederlandse Bank heeft Aon volgens het alternatieve stelsel doorberekend, om tot de slotsom te komen dat dit in de meeste gevallen tot een hogere pensioenuitkering leidt.
In het rapport ‘Pensioenstelsel 2.0: het nieuwe geluid van Aon Hewitt’ pleit Aon daarom voor een stelsel met beperkte leeftijdssolidariteit waarin al bij een dekkingsgraad van 100% kan worden geïndexeerd. Bij het huidige pensioenstelsel is dat 110%. In het meest gunstige scenario kunnen deelnemers jonger dan 60 jaar ruim twee keer zoveel pensioen verwachten terwijl pensioengerechtigden er hooguit 6,1% op achteruit kunnen gaan. In een pessimistisch scenario gaan mensen onder de 60 er maximaal 17,8% op achteruit en krijgen de 70-plussers tot 20% meer. In een neutraal scenario krijgt iedereen meer pensioen.
Huidige problemen
Ondanks dat het Nederlandse pensioenstelsel, zoals we dat nu kennen, nog steeds tot de besten ter wereld behoort, ontstaan er problemen door de leeftijdssolidariteit. Dit houdt in dat jongeren meebetalen aan de pensioenopbouw van ouderen. Door vergrijzing en stijgende levensverwachting wordt die bijdrage steeds hoger. Daarnaast laat het tegenwoordige systeem weinig mogelijkheid tot indexatie, zodat jongeren in vergelijking tot oudere deelnemer meer premie betalen voor een lagere uitkering.
Oplossing
De oplossing ligt volgens Aon in het koppelen van de indexatie aan de leeftijd tijdens de pensioenopbouw. Pensioen dat op jonge leeftijd is opgebouwd, komt dan eerder in aanmerking voor indexatie en kan meer worden geïndexeerd.
Daarnaast zou het opgebouwde vermogen in het pensioenfonds moeten worden gesplitst. Het ene deel in een kring voor (ex)-werknemers, het andere in een kring voor pensioengerechtigden. Beide kringen kunnen dan hun eigen beleggingsbeleid hanteren.
Zou de staatssecretaris het advies van Aon over willen nemen, dan moeten er andere regels komen voor indexatie en korting.
bron: aon