Om het eigen risico niet te hoeven aanspreken, zien mensen soms zelf af van zorg. Daarin gaan ze heel ver.
Eigen risico
“Texten” en scooterrijden bleek een verkeerde combinatie, zo ondervond het meisje dat met haar vriendin achterop van de weg raakte. Van schrik kneep ze hard de voorrem in. Het wiel blokkeerde waardoor de brommer een diepe geul in de berm trok die eindigde op een boomwortel. De scooter sloeg over de kop en de opzittenden werden gelanceerd. Om haar kapsel niet te ruïneren had ze eerder de helm los bovenop haar hoofd gezet. Nog voordat ze de grond raakte was deze al in geen velden of wegen meer te bekennen. Ze sloeg hard met haar gezicht tegen het asfalt en bleef uitgeteld liggen.
Om het naderende verkeer te waarschuwen parkeerde ik mijn auto dwars over de weg en snelde te voet naar de plek des onheils. Het meisje dat achterop had gezeten, was inmiddels weer in de benen. Ze bekommerde zich niet over haar vriendin, die nog groggy op haar buik lag. Ze had zelf problemen van een heel andere orde van grootte. Met haar mobieltje in de selfie-stand inspecteerde ze haar gezicht. Vergezeld van een hartsgrondig “O nee hè” constateerde ze een miniem schaafwondje op haar kin.
Ik probeerde, zonder iets aan te raken, het meisje op de grond bij te brengen. Ze richtte zich iets op. Gezien de smak die ze met haar hoofd op straat had gemaakt leek het me beter een ambulance te laten komen. De automobilist die de weg vanaf de andere kant had versperd was me al voor. Hij riep dat hij 112 al aan de lijn had.
-“Nee, nee, geen ziekenwagen”, mompelde het meisje.
Nou, dat leek ons toch wel noodzakelijk.
-“Dat gaat allemaal van mijn eigen risico af.” Met alle kracht die ze nog in zich had sputterde ze tegen.
-“Wat wil je dan dat we doen?”
-“Bel mijn vader. Die komt me wel halen.”
-“Nee, niet je vader,” protesteerde het andere meisje, “die wordt hartstikke kwaad.”
-“De ambulance komt eraan!”, riep de man aan de overzijde van de weg.
-“O nee, dat kan ik niet betalen.” Ze probeerde op te staan. “Snel weg!”, beet ze haar vriendin toe.
Ze vluchtte op eigen risico.

Uit onderzoek van TNS NIPO is gebleken dat één op de vijf Nederlanders, die zorg nodig hebben gehad, een betalingsregeling met de zorgverzekering heeft getroffen. Bij mensen uit de lagere inkomensklasse was dit zelfs bijna 30%. Uit het onderzoek kwam ook naar voren dat het aantal zorgmijders toeneemt. Hoewel er voor een bezoek aan de huisarts gaan aanspraak wordt gemaakt op het eigen risico zien velen hier toch van af. De vervolgstappen die een huisarts voorschrijft, zoals bloedonderzoek, medicijnen en ziekenhuisbezoek, komen namelijk wel voor rekening van de patiënt.
Het eigen risico is bedoeld om medicijngebruik en ziekenhuisbezoek te ontmoedigen. In de praktijk blijkt dat het uitstellen van nodige zorg uiteindelijk tot hogere kosten leidt.