RI&E staat voor Risico-Inventarisatie en -evaluatie. Het doel van een RI&E is om een veilige en gezonde werkomgeving te creëren. Hierbij breng je alle arbeidsrisico’s binnen het bedrijf in kaart en probeer je deze te verkleinen of weg te nemen. Velen weten het niet, maar het hebben van een RI&E is voor alle werkgevers verplicht gesteld als een middel om te zorgen voor een veilige en gezonde werkomgeving! Hieronder leggen wij uit waarom.
Het treffen van de juiste maatregelen
Naast het inventariseren en schriftelijk vastleggen van de risico’s is het belangrijk om vervolgens risico beperkende maatregelen te treffen. Uiteraard dienen deze ook periodiek geëvalueerd te worden. Verandert er iets? Of is er iets gebeurd wat zorgt voor nieuwe inzichten en/of nieuwe situaties? Dan kan het zijn dat je de risico-beperkende maatregelen aanpassen.
Is het verplicht?
Ja. De Arbowet verplicht iedere werkgever om een arbobeleid te voeren dat zo veel mogelijk gericht is op de optimale arbeidsomstandigheden. Het opstellen van de RI&E is opgenomen in arbeidsomstandighedenbeleid onder Artikel 5 van de Arbowet. Alle werkgevers zijn verplicht een RI&E uit te voeren. Echter, wanneer alle werknemers in het bedrijf samen totaal 40 of minder uur per week werken dan mag je in de plaats van een RI&E een Checklist gezondheidsrisico’s gebruiken.
Hoe werkt het?
In de Arbowet zijn een aantal algemene verplichtingen opgenomen maar verder mag je als organisatie het zelf invullen. Na het uitvoeren van de RI&E en het opstellen van het Plan van Aanpak moeten je deze laten toetsen. Hiervoor kun je naar een gecertificeerde arbodienst of -arbokerndeskundige. Zij toetsen of de RI&E compleet en betrouwbaar is.
Heeft jouw bedrijf maximaal 25 medewerkers? Dan hoef je de RI&E niet te laten toetsen onder voorwaarde dat je gebruik maakt van een RI&E-instrument dat erkend is door de branche waar jouw bedrijf onder valt. Dit kun je nakijken via de routeplanner van het RI&E steunpunt.
Een RI&E kan uit 7 stappen bestaan:
- Stap 1: Inventarisatie van de risico’s binnen het bedrijf.
- Stap 2: Vergelijk en prioriteer de gevonden risico’s.
- Stap 3: Stel een plan van aanpak op.
- Stap 4: Toetsing van de RI&E.
- Stap 5: Bespreek de RI&E binnen het bedrijf.
- Stap 6: Aan de slag met risico-beperkende maatregelen.
- Stap 7: Evalueren en bijstellen.
Wat als je geen RI&E hebt?
Ben je wel RI&E plichtig maar heb je dit niet uitgevoerd? Dan kun je bij inspectie een boete krijgen die kan oplopen tot maximaal €4.500. Daarnaast kan de arbeidsinspectie bij het ontstaan van een bedrijfsongeval vragen naar de RI&E. Mocht je dit dan niet in orde hebben, dan kan het naast een boete ook uitlopen op een proces verbaal. Zorg daarom dat je alles goed geregeld hebt.
Heb je vragen over de RI&E? Of weet je niet zeker of dit ook voor jou verplicht is? Neem dan gerust contact met ons op.