
Het aantal personen dat de eigen crematie of begrafenis niet kan bekostigen en daardoor aangewezen is op een sobere gemeentelijke uitvaart stijgt ieder jaar opnieuw. Volgens verzekeraars is de invoering van het provisieverbod voor adviseurs, nu vier jaar geleden, hiervan een van de belangrijkste redenen.
Totaaladvies
Ruud van der Wal, manager intermediaire distributie bij uitvaartverzekeraar Monuta, meent dat de verzekeringsadviseur de uitvaartverzekering bij zijn klanten niet meer ter sprake durft te brengen, omdat hij dan ook verantwoording moet afleggen over zijn eigen vergoeding. Juist bij een moeilijk bespreekbaar onderwerp als een uitvaart een hekel punt. Het gevolg is dat de adviseur dit onderwerp dan maar helemaal niet meer aansnijdt. Volgens Van der Wal een verkeerde keuze, omdat de adviseur juist een totaaladvies zou moeten geven. Bij een volledig pakket aan verzekeringen hoort nu eenmaal ook een uitvaartverzekering.
Uitleg
Veel adviseurs noemen de lage winstmarge en het vele werk dat gemoeid gaat met een uitvaartverzekering als redenen om deze niet in een advies op te nemen. Van der Wal denkt dat dit een slechte ontwikkeling is. “Een klant heeft vaak geen idee. Naast het inventariseren van de uitvaartwensen en het in kaart brengen van de financiële situatie vergelijk je ook regelmatig voorwaarden en premies, vraag je de polis aan en controleert deze op onjuistheden en natuurlijk alle werkzaamheden in de nazorgfase.” Een heldere uitleg rechtvaardigt juist de kosten.
bron: Monuta, amweb